A kocsmák törzsvendégei: alkoholista vagy hétvégi pihenő?

Minden boltnak megvan az az időszaka, amelyben a legtöbb bevételt szerzi, amikor a leginkább megéri nekik nyitva lenni. A játékboltok a karácsonyt várják, a fagyizók a nyarat, a családi vegyesboltok pedig meglepő módon a vasárnapot, hiszen a nagy pánikban az emberek nem mindig tudnak a nagy bevásárlóközpontokig menni. Ekkor pedig csak bevetik magukat a szomszédos kis közértbe, és mindent beszereznek. A kocsmák pedig… nos, a kocsmáknak a péntek és szombat este az, ami elengedhetetlen a forgalom szempontjából.   A csaposok ilyenkor látják a törzsvendégeket, akiket esetleg már név szerint is ismernek, ezen kívül azonban gyakran nem tudnak semmit róluk.

Mindez persze nem az ő hibájuk, hiszen százakat is kiszolgálhatnak egy-egy ilyen este során. Ha jobban ismernék a problémáikat, akkor nem biztos, hogy kiszolgálnák őket. A kocsmák az alkoholisták melegágyai, nagyon sokan innen indulnak el lefelé. Először csak heti egyszer-kétszer benéznek a kocsmába, hogy kieresszék a gőzt, hamarosan pedig már naponta egy sör, amit több töményebb ital is követ. Azzal, hogy az alkoholizmus kezelése kinek a feladata lesz, már senki sem foglalkozik.

A Felépülők Addiktológiai Magánklinika azonban gondolkozás nélkül magára vállalja ezt a feladatot. A klinika maga is azért alapult meg, mert a Lovizer család maga is megküzdött az alkoholizmussal, és szeretnének minél több embert átsegíteni az akadályokon. Tisztában vannak azzal, hogy sokan nem mernek segítséget kérni az alkoholizmusuk kezelésében, mert szégyenkeznek, hogy idáig jutottak. Pontosan ezért János és Dániel igyekeznek minél több médiaszereplést vállalni, hogy megtörjék ezt a stigmát, és végre elfogadtassák az emberekkel, hogy nincs szégyen abban, hogy egy betegséggel élnek együtt. Nincs is annál nehezebb, mint bevallani, hogy segítségre van szükségük, és a sikeres felépülésnél nincsen nagyobb győzelem.  Csapatukban több addiktológiai szakember is van, akik közül rengetegen maguk is betegként kezdték, emiatt pedig személyesen is ismerik, milyen nehézségeken mennek keresztül a pácienseik.

Leghatásosabb programjuk egy 28 napos elvonókúra. Az ország három pontja közül választhatnak a betegek, ahol több másik beteggel együtt eltöltenek egy hónapot, mikor is csak a gyógyulásra koncentrálnak. Ez idő alatt a Felépülők munkatársai előadások alatt magyarázzák el az alkoholizmus mögötti tudományt, a betegek megoszthatják egymással az élettörténeteiket, illetve több szabadidős tevékenységen is részt vehetnek. Ezeknek a költségei mind bele vannak számítva a kúra árába, így nem kell amiatt izgulniuk, hogy rejtett költségek kerülnek elő a rehabilitáció során, semmiért sem kell majd külön fizetniük, mikor már ott vannak a helyszínen. A családias környezetben minden az Önök kényelmét szolgálja, a dolgozók pedig csak Önökért vannak ott. Nekik az a fontos, hogy mindenben a segítségükre legyenek, és mindenben támogassák a betegeiket.

Nagyon nehéz elindulni a gyógyulás útján, de a Felépülők csapata minden segítséget megad ahhoz, hogy sikeresen végig tudjanak rajta menni. A támogatás és módszerek mind mellettük állnak, és amennyiben képesek bizalmat fektetni a klinika dolgozóiba, és kitartást a felépülésbe, minden cél elérhető.