A vasárnapi fényképnyomtatás ötlete

A Covid alatti lezárások miatt többször is eszembe jutott az az évekkel ezelőtti intervallum, amikor családcentrikus megfontolásokból vasárnaponként zárva kellett tartaniuk a boltoknak. Az elmúlt néhány hónap is hasonlóan telt a járvány miatt. Viszont a vasárnapi boltzár óta annyi változás történt pozitív irányban, hogy nagyon sok vállalkozás átállt online működésre is. Gyakorlatilag bármikor megrendelheted az adott terméket, amit egész gyorsan házhoz is szállítanak, akár vasárnapi kiszállítással is.

A járvány alatti időszak jó volt arra is, hogy kicsit megpihenjünk, mindenki le tudjon lassulni a rohanó világban és több idő jusson saját magunkra is. Ebből adódóan született meg az ötlet egy pihenős vasárnapon, hogy kellene csinálnom egy fali plakátot az elmúlt évek utazásain készített képeimből. Már párszor dédelgettem ezt az ötletet, de sosem szántam rá magam a cselekvésre. Úgy voltam vele, hogy most pont van időm, így belevágok.

Az első lépés volt, hogy az egyetem alatt vásárolt és használt nyomtatót előkotorjam és megnézzem, hogy működőképes állapotban van-e. Utánanéztem interneten és szembe is jött gyorsan, hogy valószínűleg a toner a hibás.

A nyomtatós projekt megmentése

Újra igénybe vettem az internet segítségét. Így lyukadtam ki a https://nyomtatoalkatresz.hu/ nevű webshopra, ahol rengeteg kiegészítő és alkatrész közül tudtam válogatni. Tudtam, hogy lézeres nyomtatóval rendelkezem, így a tonerek között kell keresgélnem. Szerencsére a nyomtatóalkatrész.hu-n találhatóak utángyártott tonerek is, amelyek környezetbarátabb megoldásnak tűnnek, ezért a továbbiakban azok között folytattam a keresést.

A nyomtatómon lévő típusszám alapján be tudtam azonosítani, hogy milyen utángyártott tonerre van szükségem. A cél az volt, hogy újra működésbe tudjam hozni a masinát és sikeres lehessen az elgondolt projektem. A webshop egyébként nagyon átlátható, szépen strukturált, így minden alkatrész csoportot könnyen meg lehet találni. Az egyes márkák és altípusok között viszont tényleg nagyon széles termékskálával rendelkeznek. Aki pontosan tudja a nyomtatója típusát annak javaslom, hogy használja az oldal tetején és középen elhúzódó keresőmezőt erre a célra. Így ugyanis sokkal könnyebb eljutni a megfelelő termékig. Én a pihenős vasárnapon szépen lassan végig nézegettem mindent alkatrésztípust, legalább egy kicsit mélyebb ismereteket szerzek a nyomtatók működéséről. Ki tudja, hogy a jövőben mikor lehet hasznos a megszerzett tudás.

Külön szerencse, hogy megnéztem a többi terméktípust is a tonereken kívül nyomtatoalkatresz.hu-n, mivel számomra akkor derült ki, hogy fotópapírom nincsen és arra is szükségem lenne, hogy az utazásos fényképek megfelelően ki tudjam tenni. Így akkor már be tudtam vásárolni fotópapírból is. Mivel nem tudtam, hogy pontosan hány képet szeretnék majd kitenni, így azt sem tudtam előre megállapítani, hogy egy csomag elegendő lesz-e, de szerencsére az említett oldalon többdarabos kedvezmény van a fényképpapírokra, így nem is hezitáltam sokat és inkább biztosra mentem, rendeltem két csomagot, így kihasználva a kedvezményt.

Érdemes még megemlíteni, hogy a https://nyomtatoalkatresz.hu/ -n nem csak a termékek kaphatók kedvező áron, de jelenleg ingyenes a kiszállítás is, ami egy plusz pontot jelent. Tehát vasárnap összeszedtem és megrendeltem az utángyártott tonert és az egyéb szükséges termékeket, majd pár napon belül házhoz is szállították és be tudtam üzemelni a nyomtatót. Ezután következő vasárnap volt időm foglalkozni a projekttel, így a képek csak akkor kerültek kiválasztásra. Szerencse, hogy két csomag fotópapírt rendeltem, így elegendő volt minden kiválasztott kép kinyomtatására.