Apa új autót, anya viszont napelemet szeretne…

Emlékszem mekkora port kavart még anno az a rendelet, ami szerint vasárnaponként zárva lesznek majd a boltok. Két felé szakadt a társadalom, és csak úgy özönlöttek a pro és kontra érvek a rendelettel kapcsolatban. Mindenki meg volt győződve arról, hogy az ő álláspontja a jó, és rengeteg vita alakult ki az interneten is emiatt.

Arról nem is beszélve, hogy a meme-k nagy része erről a témáról szólt. Szinte teljesen egymásnak ugrottak az emberek emiatt.

Bevallom, elsőre furcsa volt megszokni, hogy vasárnap nem tudtunk leugrani a boltba, ha kifogyott valami a hűtőből, de az embernek muszáj volt alkalmazkodni, megoldottuk.

Azonban mire megszoktuk, hogy vasárnap nem megyünk akkor sehova, vagy legalábbis vásárolni nem, addigra vissza lett volna az egész rendelet, és újra megnyíltak a boltok.

Emlékszem, egyik vasárnap épp otthon voltunk, ugyanis nem lett volna értelme beutaznunk a városba. Itthon néztem egy filmet, amikor anya bejött a szobába, és kérte, hogy kapcsoljam most ki a tévét, mert valami nagyon fontos dolgokról szeretne velem beszélni.

Először nagyon megijedtem, azt hittem valami rossz fát tettem a tűzre, és le fog szidni. De úgy tettem ahogy kérte, kikapcsoltam a tévét, és oda ültem mellé a másik kanapéra.

Ekkor kinyitotta a laptopot és rákeresett egy oldalra. Azt írta be, hogy: napelemes rendszer 

 Ekkor már kezdtem sejteni, hogy miről lehet szó, ugyanis hallottam, hogy előző este apával beszélgettek a napelemekről, és hogy apa nem akarja, de anya nagyon szeretné. Mikor betöltött az oldal, akkor anya elkezdte mondani, hogy igazából ő már mióta nézegeti a napelemeket, és hogy szeretné, ha lenne a házunkon, de apa sajnálja rá a pénzt.

Egyből tudtam, hogy arra szeretne kérni, hogy álljak mellé és segítsek neki apát meggyőzni arról, hogy rakjon napelemet a tetőre.  Anya próbált engem is meggyőzni a dologról, hogy ez mennyire jó lesz majd nekem is, és hogy sokkal takarékosabb a napelem, mint más, meg hogy nem kéne akkor számlákat fizetni ezentúl.

Engem meggyőzött, én is tudom, hogy jó dolog a napelem, és jó ha van a házon, ugyanis egyre több barátomnál látom én is. Mondtam is anyának, hogy számíthat rám, ha arról van szó. Majd hozza szóba este, és megmondom én is apának, hogy csak nyerhet vele.

Persze tudtam, hogy nem lesz könnyű a dolog, ugyanis apa nagyon nehezen tud hosszú távon gondolkodni, arról nem is beszélve, hogy évek óta próbál gyűjteni egy méreg drága autóra, csak anya mindig kitalál valami újítást a házra, és így elköltik az autóra félre tett pénzt.

Anya szerint nem fontos az a kocsi annyira, mint a ház. Persze apa ezzel nem ért egyet, ugyanis egészen kicsi korában megfogadta magának, hogy egyszer összegyűjt rá. Szóval este eljött a vacsora idő és anya bedobta a napelem témát. Mondta apának, hogy már talált is megfelelő napelem rendszert, hogy ezentúl nem kéne számlát fizetni, és akkor tudna apa igazán spórolni az új autóra, meg hogy át kéne térnünk a környezetet nem szennyező dolgokra, és hogy próbáljon meg hosszú távú befektetésként gondolni erre.

Én is mondtam apának, hogy a barátaim nagy részének már napelem van a házán, és beszéljen az ő szüleikkel is, hogy milyen, de nekem eddig mindenki azt mondta hogy megbánta volna, ha nem vesz.

Apa persze tiszta ideg lett, hogy már csak egy kicsi kéne az álom autóhoz, és hogy megint kitalál valamit anya, amivel lenullázza őt újra, és hogy mióta gyűjtöget erre..

Az lett a vége, hogy jól összevesztek, és nem tudtak megegyezni semmiben. Én persze megértem mindkettőjüket. Anyának igaza van, tényleg nagyon sokat segítene mindenkinek, ha megújuló energia forrást használnánk, és nem kéne számlákat fizetni folyamatosan.

Azonban apát is megértem, hogy hosszú évek óta csak arról az autóról beszél, és már annyira szeretné, hogy megvalósuljon az álma.

Remélem azért valamikor kibékülnek, és tudnak hozni egy ésszerű döntést.