Hogyan lesz a vasárnapi nyitvatartás vitájából napelem rendszer?

Egyik este ültünk a családommal a nappaliban, és a híradót néztük, ahol éppen a vasárnapi nyitvatartás megszüntetése körüli botrányról volt szó. Mindannyian egy véleményen voltunk, miszerint teljesen felesleges ez a felhajtás az egész dologgal kapcsolatban. Az emberek igazán elintézhetik a bevásárlást pénteken vagy szombaton is, így a kasszások pedig vasárnap a családjukkal lehetnek. Mondjuk vidékiek vagyunk, így nálunk teljesen megszokott, hogy heti egyszer vagy kétszer járunk boltba, mert messze van tőlünk, mégis túl tudjuk élni a hetet.

Mivel meguntuk az egészet, úgy döntöttünk, keresünk egy másik csatornán valamilyen jó filmet, ami kevésbé bosszantja az idegeinket, mint a vasárnapi nyitvatartás hisztije. Ahogy édesapám kapcsolgatott, az egyik csatornán egy napelemekről szóló reklámot kezdtek adni. Mindjárt fel is dobta a kedvünket, mert már korábban beszéltünk róla, hogy mi lenne, ha a házra szerelnénk fel napelemeket, de végül annyiban maradt a dolog.

Igazi parázs beszélgetés alakult ki a témában, mindenki el szerette volna mondani a véleményét. Talán aki a legkevésbé támogatta közülünk az ötletet, az a bátyám volt. Azzal érvelt, hogy úgy hallotta, nagy befektetést igényel a napelemekre való áttérés. Amellett, hogy mennyire hasznosak és környezetbarátok, ez az információ sajnos igaz. Ekkor szólt közbe anyukám, hogy ő olvasta valahol, hogy létezik napelem támogatás is, amivel igyekeznek az embereknek segítséget nyújtani a házuk korszerűsítésében. Ekkor mondtam én, hogy bizony nem csak magánembereknek elérhető ez a támogatás, nemrég beszéltek róla az egyetemen, hogy felvehetik társasházak, illetve lakásszövetkezetek is.

Úgy tűnt, nagyjából sikerült a családot egy véleményre hozni, de akkor jött a következő kérdés: pontosan mire is lehet felhasználni ezt a hitelt? Erre az internet segítségével kaptuk meg a választ. A támogatás nem csak napelemekre, hanem napkollektorokra, hőszivattyúkra, hőszigetelésre is felhasználható, illetve egyéb másra is.

A bátyám gyakorlatias ember révén rögtön azzal hozakodott elő, hogy lehet, hogy meg lehet oldani az egész napelem rendszer felszerelését sokkal olcsóbban is, ha megtaláljuk erre a célra megfelelő vállalkozást. Azonban erre azt válaszoltam, hogy ha jobban beleássa magát a témába, megtudhatja, hogy az alacsonyabb árú napelemek nem nyújtják azt, amit drágább társaik. Ezért érdemes az igazán magas minőségű szerkezeteket választani inkább, hogy tökéletesen működjenek, hisz Magyarországnak napelem használat tekintetében minden adottsága megvan, hogy megtermeljék a napelemek a szükséges energiát, mert magas a napsütéses órák száma.

Továbbá igaz, hogy a megtérülési idejük nagyjából 8 és 10 év között mozog, de igen hosszú távra lehet velük tervezni. Azt az információt találtuk, hogy ha valaki úgy dönt, hogy felszereli a napelemeket, akár az unokáinak is képes lesz majd energiát termelni! Továbbá az is nagy előny, hogy a napelemek segítségével elegendő energia termelhető ahhoz, hogy nem csak a háztartás eszközeit ellássa energiával, hanem a hálózatra is lehessen energiát tölteni, amiért pedig a szolgáltató fizet. Hihetetlen, de így mi magunk is energiát kezdünk termelni!

A családi kupaktanács végül arra az elhatározásra jutott, hogy néhány éven belül közös erővel igyekszünk a házunk energia-ellátását zölden megvalósítani napelemek segítségével. Nagyon örültem neki, hisz az így megtakarított pénzt, amit nem kell számlák befizetésére fordítani, félretehetjük sokkal fontosabb dolgokra, amire a családunk csak szeretné. Továbbá, ha valamelyikünk úgy dönt, hogy a családjával itt szeretne maradni ebben a házban, a leszármazottaink is nyugodtak lehetnek ökológiai lábnyomukat tekintve.