Még a kuplung is pont vasárnap adta meg magát!

A vasárnapi nyitvatartás szükségességéről megoszlanak a vélemények. A turizmusban például nagyon nagy veszteségeket okozna a vasárnaponkénti zárvatartás, mivel a rövidebb, 2-3 napos utazásokat a legtöbben hétvégére időzítik. Ezért is vannak a múzeumok gyakran zárva hétfőn, amit én korábban nem gondoltam volna, ezért le is maradtam sok kulturális élményről a kirándulás utolsó napján a hétfői zárvatartás következtében.

A kórházak, és a rendőrség meg a tűzoltóság szintén nem zárhatnak be vasárnap! Sőt, a szórakozóhelyek is hétvégén a leglátogatottabbak, és ott is meg kell akadályozni a rendbontásokat, tehát még azt sem mondhatjuk, hogy ilyenkor unatkoznak munka közben…

A hivatalok viszont zárva tartanak vasárnaponként, ami azért nem jó, mert sokan pont ilyenkor érnének rá sorban állni és ügyeket intézni. De hát ha minden nyitva lenne vasárnap, akkor azok az emberek sem érnének rá, mert ők is dolgoznának, és megint csak ott lennénk, ahol a part szakad.

Egy biztos, az autónk vasárnap is dolgozik, még akkor is, ha nem munkába megyünk vele, hanem vásárolni, utazni, vagy valamilyen szabadidős programra! Ez pedig meg is látszik rajta előbb-utóbb, ha nem történik meg időben a Kuplung csere. Az persze szinte az összes alkatrészről elmondható, hogy időközönként cserélni kell, mert különben akár még balesetveszélyessé is válhat az autónk, de a kuplung meghibásodása legtöbbször a látványosabb jelenségek közé tartozik.

Mivel a kuplung a motor és a váltó között biztosítja a megfelelő energiaátadást, gyanús lehet, ha a váltó nem egészen úgy működik, ahogy eddig, de azt is intő jelnek vehetjük, ha a kocsi furcsa hangokat ad ki a kuplung nyomkodása közben. Kuplung csere esetében nehéz előre meghatározni a javítás költségét, mert a pontos ajánlatadáshoz alaposan végig kell nézze az autót egy szakember. A metaautoszerviz.hu-nál ez pontosan így is szokott történni! Olyan ez, mint az orvosi vizsgálat. Ha tíz különböző beteg ugyanazzal a panasszal érkezik, akkor sem ugyanaz lesz mindenkinek a kezelési terve, mivel eltérő a páciensek neme, életkora, testsúlya, egyéb kórtörténete, és még sok minden más. Ugyanígy hiába szeretne a szerelő egy nap alatt kicserélni 10 db kuplungot, ha mindegyik autónak más a márkája és a felépítése. Ráadásul még ha egyforma autókról lenne is szó, valószínűsíthető, hogy a meghibásodás mindegyiknél más károkat okozna, illetve más alkatrészekre terjedne tovább.

Ezért is örülök, hogy a metaautoszerviz.hu-nál ennyire alaposan végzik a munkájukat, legyen szó Kuplung csere, vagy bonyolultabb szerelések végrehajtásáról. Sőt, még az időszakos téli-nyári gumicserét is rájuk bízhatjuk! Ehhez pedig villámgyorsan foglalhatunk időpontot a metaautoszerviz.hu honlapján, hogy szinte biztosan megússzuk sorban állás nélkül ezt a kötelező rutinfeladatot.

Ahogy láttam, vasárnapra nem volt szabad időpontjuk, ami kár, mert pont akkor tűnt fel nekem is, hogy a kuplung kezdi beadni az unalmast. De nem baj, hétfőn felhívtam őket, és elég hamar kaptam is időpontot a szervizbe. Végül tehát minden jól alakult, és szerencsére nem rontotta el sem a hétvégémet, sem pedig az egész hetemet a nem megfelelő módon működő kuplung. Remélem, máskor sem fogja, ezért innentől kezdve megfogadtam, hogy most már rendszeresen fogom vinni a kocsit ellenőrzésre és kisebb karbantartási feladatok ellátására a metaautoszerviz.hu-hoz. Elvégre mindig a biztonságunkat kellene előtérbe helyezni, mert az sokkal fontosabb, mint spórolni az időnkkel!