Mit nekünk nyitva tartás

Az én családomat nem nagyon rázta meg a vasárnapi zárva tartás bevezetése, ha teljesen őszinte akarok lenni. A bevásárlást nem vasárnap intéztük eddig sem, maximum a lányom ment el vásárolgatni a barátnőivel, de azt bármelyik másik nap is tudja, nem csak vasárnap. Most már ugye aktualitását vesztette ez a kérdés, mert eltörölték a vasárnapi zárva tartást. Azért nem igazán értintett minket eddig sem a kérdés, mert nekünk mindig balszerencsénk volt és akkor kellett valami a boltból, amikor az amúgy sem volt nyitva, vasárnap ide vagy oda.

Fogszabályzót kapott a kamasz lányom

A múltkori eset nem bolthoz kapcsolódik, de annyira tipikus volt, hogy csak nevetni tudok rajta. Utólag, persze, mert akkor nem volt ilyen vicces, amikor történtek az események. A lányom állandó fogszabályzót kapott, amit nehezen, de megszokott. Kamaszodik, a fogszabályzón kívül is elég sok kivetnivalót talált magán, úgyhogy tényleg egy hosszabb csata eredménye, hogy elfogadta a fogszabályzót. A ragyogó mosoly ígérete győzte meg, na meg az, hogy többen is fogszabályzósok a gimis osztályából, így nem érzi cikinek. A fogszabályzó egyébként rendkívül hasznos, bár amikor hordja az ember, akkor nem feltétlenül gondolja így, de utólag visszatekintve úgy érzi, megérte. Tapasztalatból mondom, nekem is volt tizenéves koromban, akkor nem szerettem, de hasznos volt. Mondjuk általában így vannak a kamaszodó gyerekek a dolgokkal, a hasznos dolgokat nem szokták szeretni.

fogszabályzó

Itt még semmi gond nem volt a kusza dróttal

Szóval a lányom folyamatosan barátkozott a fogszabályzójával, amit én boldogan el is meséltem a fogszabályzó orvosnál tett következő látogatásunkkor. Nyugtáztuk, hogy a nagylány kezdi megszokni a felragasztott kis tappancsokat, úgyhogy azzal a lendülettel ívet is cserélt a fogszabályzóban a doktornő, hogy elkezdődjön az igazi munka és jó helyre kezdjenek vándorolni a kusza fogak. Miután levágta a kilógó drótot, megkérte a lányomat, hogy ellenőrizze le a nyelvével, hogy nem szúr, ne vág sehol a fogszabályzó. Mivel semmilyen panasz nem volt, el is mentünk haza, hogy egy hónap múlva jelentkezünk majd újabb konzultációra.

Itt viszont már volt gond rendesen

A történet szempontjából kulcsfontosságú, hogy ez egy pénteki nap volt, ráadásul délután, a rendelés vége felé. Szombaton sem volt semmi baj a fogszabályzóval, tudott benne enni a lányom, bár folyamatosan panaszkodott a fogai érzékenységére. De hát ez természetes dolog, amikor éppen másznak arrébb a fogak, magától értetődő, hogy fájnak egy kicsit. Éppen emiatt próbáltam pépes ételeket főzni, vacsorára például almaszószt csináltam. Nyugodtan pakolásztam a konyhában este, amikor a kisfiam rohant le a lépcsőn, hogy a nővére fogmosás közben leszedte a fogszabályzót és most vérzik a szája. Lélekszakadva rohantam fel a fürdőszobába, hogy mégis mi történt a fogszabályzóval és persze a lányommal.

Mit tehet a család ilyen helyzetben?

Amikor sikerült kicsit megnyugtatni a lányomat, szemrevételeztem a keletkezett károkat. Nem tudom, hogy – és erre a kérdésre a lányom sem tudott választ adni – de a bal oldalt kijött az ív a fogra ragasztott tappancsokból és felsértette a lányom száját. Annyira nem volt vészes a helyzet, csak mindenki megijedt. Ahogy lenyugodtak a kedélyek, megpróbáltunk kitalálni valami jó megoldást a kialakult helyzetre. Az internet szerint van külön ilyen viasz szerű anyag, amit direkt fogszabályzókhoz fejlesztettek ki és pont az olyan esetek megoldására való, amikor a kilógó drót szúr vagy bántja a száj belsejét. Ez elsőre szimpatikus megoldásnak bizonyult, de több gond is volt vele. Először is nem volt otthon semmiféle ilyen anyag (a fiam a rágógumit javasolta, de mivel direkt mondta a fogszabályzó orvos, hogy ne rágózzon a lányom amíg fent van a fogszabályzó, mert bele fog ragadni, ezt az ötletet elvetettük). Másodszor semmilyen bolt nem volt nyitva szombat este, esetleg egy sürgősségi gyógyszertár valahol a városban, de ott sem biztos, hogy árulnak ilyesmit. Ami még problémát jelentett, az a kilógó drót hossza volt. A viasz szerű anyag értelemszerűen néhány milliméteres kilógást képest ellensúlyozni, de ilyen hosszon nem ért volna sokat.

Házi megoldás a fogszabályzó javítására

Nem hiába mérnök ember a férjem, mindig is a gyakorlatias megoldások híve volt. Azt mondta, várjuk meg itt, majd lement a garázsba egy csípőfogóért. Ami ez után történt, azt én nézni is alig mertem. Miután lefertőtlenítette a férjem a fogót, mondta a lányunknak, hogy nyissa ki a száját. Megfogta a kilógó drótot és ügyesen levágta. Én még a lélegzetemet is visszafojtottam, annyira féltem, hogy véletlenből a lányunk fél fejét is levágja a férjem. Persze semmi ilyesmi nem történt, de akkor is horrorfilmbe illő jelenet volt. A sebből sem szivárgott már a vér, így a problémát megoldottnak tekinthettük. Megbeszéltük, hogy így már nincs értelme sürgősségi ügyeletre menni vagy a szájsebészetre időpontot kérni, majd hétfőn felhívom a fogszabályzó orvost és ő rendbe teszi az elszabadult drótot (illetve csak a maradékát).

Nem mindenki értékelte a férjem leleményességét

Hétfőn hívtam is nagy lendülettel a rendelőt, de minek, mert az asszisztens sajnálkozva közölte, hogy másfél hét szabadságra ment a doktornő és helyettesítik, de nyugodtan mehetünk a helyettesítő doktornőhöz is. Kaptunk is időpontot keddre, iskola után elvittem a lányomat. Alig akartam hinni a fülemnek, amikor a helyettes doktornő kiabálni kezdett a lányommal és velem, hogy mit tettünk a fogszabályzóval és azonnal magyarázzuk meg neki ezt az áldatlan állapotot, amibe a fogszabályzó került, mert konkrétan megcsonkítottuk és ő így most mit csináljon vele. A lányom érthető módon megszeppent, de én nem hagytam magunkat és elmagyaráztam a doktornőnek, hogy nem sok választásunk volt. És mi az, hogy most ő mit csináljon, hát tegyen bele egy normális ívet és nézze meg, mitől jött ki az előző.

Minden jó, ha a vége jó

Nagy nehezen túlestünk a fogászaton, majdnem egy órát ültünk ott, mire sikerült rendbe hozni mindent és kijavítani a rakoncátlan tappancsot. Nem volt egy kellemes élmény, de legalább normálisan funkcionált a lányom fogszabályzója. Amikor elmeséltem a férjemnek, rendesen kikelt magából és sajnálta, hogy ő nem volt velünk a fogászaton, mert bizony jól elbeszélgetett volna a doktornővel. Én annyira nem sajnáltam, hogy ez elmaradt, de abban egyet értettünk, hogy ha visszajött szabadságról a doktornő, akkor elmegyünk hozzá kontrollra, de addig semmiképpen nem megyünk a fogászat közelébe.

Ilyen az élet, minden karácsony napján romlik el, újévkor van csőtörés és akkor kell valami a boltból, amikor az biztosan nincs nyitva. Ezért mondtam, hogy nekünk nem számít a vasárnapi nyitva vagy zárva tartás.