Szerencsére már a patikák is nyitva vannak vasárnap

… na persze nem mindenhol. Én Budapesten élek, ahol az emberek már hozzá vannak szokva, hogy a boltok viszonylag korán nyitnak és későn zárnak. De éltem vidéken is néhány évig, ahol a kezdeti időkben nagyon nehéz volt megszoknom, hogy a boltok bár korán nyitnak (helyenként korábban, mint Budapesten), de nagyon korán is zárnak. Vidéken talán még nagyobb kultúrája van annak, hogy az ember nem dolgozza halálra magát, hanem hagy időt a pihenésre, kikapcsolódásra, a családdal való együttlétre. A rövid ideig élő vasárnapi boltzár is ezt hivatott elősegíteni, de az éremnek csak az egyik oldalát vizsgálta meg. Nem vette számításba, hogy sok családnak csak a szombat vagy a vasárnap áll rendelkezésére, hogy a kisebb-nagyobb bevásárlásait elintézze. Ugyanakkor biztos a bolti eladók és dolgozók érdekeit is védte a rendelet, hiszen a boltosok azok, akiknek talán a hétvége szó nem is létezik. Nekik csak műszakjaik vannak.

Abban az időben, mikor vidéken éltem, elég intenzíven sportoltam és ez sajnos kicsit az ízületeim rovására ment. Meg voltam róla győződve, hogy ha nem tudom szedni folyamatosan a porcerősítőmet, akkor már egy adag kihagyását is megérzem és csak még jobban fog fájni a térdem. Persze ez ilyenkor már az ember agyára megy, hogy ha éppen nem is fáj valamije, mert szed valamit, akkor azonnal visszatérhet a fájdalom, amint kihagy egy adagot. Jobb pontosan betartani az adagolást.

Mint már említettem, akkoriban sokat fájt a térdem. Otthon elkezdtem ízületvédőt szedni, amitől úgy éreztem, hogy egyből sokkal jobban van a térdem és nem is fájt annyira. Tudtam csinálni a guggolásaimat meg a négyütemű fekvőtámaszaimat. Nem is volt semmi baj addig, míg egyszer szombaton mentem vissza Egerbe és otthonfelejtettem az ízületvédőmet. Gondoltam semmi baj, vasárnap délelőtt lemegyek majd a patikába és veszek egy másik dobozzal, legalább lesz itt is egy, meg otthon is egy. Persze a dolgok megint összejöttek ellenem; hiába nem volt már vasárnapi boltzár, a patika egész nap zárva volt. Még szép hogy zárva volt, vasárnap vidéken nem sok minden volt nyitva. Ezt valahogy mindig elfelejtettem.

Másnapra alaposan el is kezdett fájni a térdem. Bennem volt a tudat, hogy már egy napja nem vettem be porcerősítőt, szerintem ez váltotta ki a fájdalmamat, nem volt valódi fájdalom. Csak képzelt. De azt is elképzelhetőnek tartottam, hogy abban a porcerősítőben, amit szedek, fájdalomcsillapító vagy gyulladáscsökkentő is van, nem tudom pontosan mely márkák mely termékeiben, de szokott lenni. A lényeg, hogy fájt a térdem. Mikor hétfőn végre eljutottam a patikába, kiderült, hogy ott nem is árulják azt a típust, amit én szedni szoktam. Másmilyent meg nem akartam elkezdeni szedni, mert nem tudhattam, hogy az arányok hogyan módosulnak abban, és így esetleg a két gyógyszert kombinálva valamiből túl sokat, valamiből túl keveset vinnék be. Nem akartam valamilyen ionból túladagolást kapni.

Így utánanéztem a neten, és kiderült, hogy már lehet netről is rendelni porcerősítőt és tőlem nem messze lévő átvételi pontra ki is hozzák a küldeményt. Csodálatos egy hely az internet! Így kényelmesen megoldom, hogy megkapjam a szokásos porcerősítőmet már akár két nap múlva is. Már szüleim is porcerősítőt szedtek, az ő tanácsukra kezdtem el én is használni. Nekik bevált, és az én térdem is egyre jobban volt mióta elkezdtem a használatát.

Ez nem a gyógyszercégek lobbija, tényleg szükségünk van különböző hatóanyagokra, amiket a hétköznapi ételeinkből nem igazán tudunk bevinni. Ilyenek a kondroitin-szulfát, közeli rokona a glükozamin-szulfát, kollagének, bizonyos szervetlen ionok, mint amilyen a kalcium és a magnézium. Szerintem annak, aki sportol, mindenképpen érdemes lenne beszereznie egy porcerősítő készítményt. Az időseknek szintén.

Nem nagy összeg az egészséges ízületek védelméért havi néhány ezret kifizetni. Különben sem az egészség az, amin spórolni kéne. Túlsúlyosaknak különösen; talán nem is gondolnánk elsőre, de nekik is nagy szükségük van a porcerősítőkre. Az ízületeik folyamatosan nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint az átlagos testsúllyal rendelkezőknek. Ha folyamatosan kínoznak minket sajgó ízületeink, még akkor sem késő elkezdeni ízületvédőt szedni. A porcok, csak úgy, mint legtöbb szövetünk, regenerációra képes állomány. Ezért sose adjuk fel a reményt, hogy visszanyerhetjük a sportolásra való képességünket! Sportoljunk, sportolni kell és sportolni jó; az egész szervezetünk meg fogja hálálni. Igen, az ízületeink is.